Château de Set

Château de Set

Onder het motto klein maar fijn!

 

De grootte van de wijngaard zegt niet altijd alles over de kwaliteit van de wijnen. En dat in de regio van Bordeaux en meer bepaald in Saint-Emilion een kleine wijngaard ook grote wijnen kan voortbrengen, bewijst Château de Set. Dit wijndomein van amper anderhalve hectare groot is sinds 2008 in handen van Thomas Pêtre, van de gelijknamige wijnhandel in het West-Vlaamse Lendelede. Thomas werkt met het klassieke terroir en de typische druiven van de regio. Maar zijn no-nonsense aanpak en zijn jeugdige, soms gedurfde en frisse stijl zijn een verademing  en een verrijking voor één van de meest prestigieuze appellaties van de hele Bordeauxregio.

 

Het is vooral het uitstekende terroir van Saint-Emilion die Thomas Pêtre meteen weet te overtuigen van het potentieel van het kasteeldomein waarvan hij in 2008 eigenaar wordt. ‘Dat is belangrijk, want het terroir ligt vast voor altijd, dat kan je nooit meer veranderen’, zegt Thomas Pêtre. ‘Gelukkig behoort het terroir van Saint-Emilion tot de beste van de wereld.’

 

Dat de wijngaard maar anderhalve hectare groot is, vindt Thomas geen nadeel. Integendeel. Liever een beperkt volume in een fantastische wijn dan een groot volume van een wijn van minderwaardige kwaliteit, zo luidt het motto.

 

Al in 2012, vier jaar na de aankoop van het domein, brengt Thomas Pêtre een eerste cuvée op de markt (oogst 2010) en dat wordt meteen een schot in de roos. De wijnen van Château de Set worden door kenners algemeen met lof overladen en dat is een opsteker voor de jonge wijnmaker. Met dank aan de klimatologische omstandigheden, want 2010 gaat de geschiedenis in als een uitstekend wijnjaar voor de regio van Saint-Emilion. In tegenstelling tot het jaar voordien: in 2009, het eerste jaar van Château de Set, vernielt een hagelbui de hele oogst… Het beste bewijs dat zelfs een uitstekend terroir niet ieder jaar borg kan staan voor goede wijn.

 

 

Zonder veel ervaring ...

Thomas Pêtre heeft nochtans nog niet veel ervaring als wijnmaker. Maar gelukkig laat hij zich van in het begin omringen door vakmensen. Eén van hen is Pierre Taïx, een Frans oenoloog die eigenaar is van Château La Mauriane in Puisseguin St. Emilion. Pierre is een topoenoloog, iemand die op het vlak van wijn al alles heeft meegemaakt, en bovendien een man die al jarenlang bevriend is met de familie Pêtre.

 

‘Ik heb Pierre jaren lang gevolgd en ik waardeer hem als mens en als wijnmaker’, zegt Thomas. ‘Pierre is iemand die zeer veel respect heeft voor het terroir en veel belang hecht aan elegantie in de wijnen.’

 

Een belangrijke rol speelt ook Claude Gros. Gros is sinds 2010 verbonden aan het Château la Connivence in Pomerol en wordt wereldwijd geroemd om zijn gedegen kennis van het wijn maken. Zowel voor als tijdens de oogst, tijdens het vinifiëren en ook wanneer de wijn op vat gaat, is Gros met raad en daad aanwezig op Château de Set.

Van nabij volgen ...

Thomas volgt zelf van zeer nabij wat er in de wijngaard gebeurt, want daar ligt volgens hem de basis van wat later goede wijn gaat worden. Château de Set is weliswaar maar 1,5 hectare groot, maar dat maakt geen verschil.

 

‘Het is niet omdat de wijngaard klein is, dat hij ook geen voortdurend toezicht en onderhoud vraagt. Het voordeel is dat je als wijnbouwer bijna elke wijnstok individueel kan volgen en ingrijpen wanneer het nodig is’, aldus Thomas.

Zo liet Thomas in 2013 heel wat stokken merlot en cabernet sauvignon weghalen – in totaal ging het om een halve hectare -  om ze in 2016 te vervangen door uitsluitend klonen van de merlotdruif. Merlot is een druivensoort die volgens Thomas het best gedijt in de klei- en kalkbodem (argilo-calcaire) die zo typisch is voor de streek rond Saint-Emilion.

 

‘De stokken stonden er sinds de jaren ’50 en ik was niet langer tevreden over het resultaat. De druiven werden niet homogeen rijp, ze waren nogal ziektegevoelig, vandaar de beslissing om in een groot deel van de wijngaard tabula rasa te maken. Zeker als de wijngaard niet al te groot is, is alleen het beste goed genoeg om er wijn van te maken. Als het ergens fout gaat op een kleine oppervlakte, kan dat snel zware gevolgen hebben. Ik wil voortdurend alles optimaliseren en niets aan het toeval overlaten. Ik beheer de wijngaard van Château de Set als een kleine moestuin.’

Tijd om te experimenteren ...

 

Ook in de chai volgt Thomas Pêtre de zaken minutieus op. En hij deinst er niet voor terug om af en toe bij te sturen en dingen anders te doen. Zo laat hij in 2012 een aantal nieuwe eikenhouten vaten  van 500 liter installeren om de wijn te laten rijpen, omdat die borg staan voor meer fruit in de wijn.

 

‘Het terroir is er, die neemt niemand ons af. Het is dankzij dat terroir dat we zo’n unieke, goede bewaarbare wijnen kunnen maken, wat elders in de wereld onmogelijk is. Daarom ben ik bijzonder blij dat ik hier in Saint-Emilion, op dit terroir, wijn mag maken.’

 

‘Nu alleen af en toe nog hopen op goede klimatologische omstandigheden en verder zowel in de wijngaard als in de chai de zaken op de voet blijven volgen….

 

- Dirk De Mesmaeker -

 

 

 

 

 

Château de Set

Au Piney 2

33330 Saint-Christophe-des-Bardes

Meer artikels

Chteau De Set - Artikel - Wijnen Pêtre

Ayala

Champagne AYALA is één van de oudste champagne huizen, gevestigd in Aÿ, in...
Chteau De Set - Artikel - Wijnen Pêtre

Een bedrijf met een rijke historiek

Oprichter Henri Pêtre, zoon van een brouwersfamilie , start zijn professionele...
grapes

A glass of wine won't give you all answers
but it will help you forget some questions

Schrijf je in op onze nieuwsbrief